Meditáció - Hogyan kell meditálni?

Hegyi Éva Mónika, 2012. április 23.

Ha nincs felkészülés, nincs próbálkozás.
Ha nincs próbálkozás, nincs fejlődés.
Ha nincs fejlődés, nincs tökéletesség.
Ha nincs tökéletesség, nincs megelégedés.

Sri Chinmoy

A meditációról

A meditáció latin szó, melynek jelentése gondolkodás, elmélyedés.

Gyökerei vallási eredetűek. A hívők célja az volt, hogy a meditáció segítségével kapcsolatot teremtsenek Istennel. A vallási meditáció ma is minden kultúrában jelen van, az utóbbi évtizedekben azonban a meditáció a valláson kívüli területeken is egyre nagyobb jelentőségre tett szert. Nem véletlenül, hiszen a meditáció során olyan különleges lelkiállapotba kerülhetünk, amelynek segítségével leküzdhetjük bizonyos nehézségeinket, félelmeinket.

A meditáció rendszerint olyan lelkiállapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni, úgyhogy pszichológiai szempontból az élményt akár megváltozott tudati állapotnak is lehetne nevezni. Gyakorlatilag ha mély, akkor rendkívül hasonlít a hipnózishoz.

Sokan úgy vélik, a meditáció valami egzotikus dolog, amely kizárólag a keletről érkező vallásokhoz kapcsolható. Vannak, akik úgy gondolják, ez valami olyasmi, amihez egy bizonyos módon kell ülni.

Amikor valaki meditál, mindössze annyit tesz, hogy az elméjét egy bizonyos dologra összpontosítja.
A meditáció se nem misztikus, se nem másvilági, se nem nehezen elsajátítható.
Nagyon is kézzelfogható, praktikus, és mindenki számára elérhető módszer.

A meditáció gyakorlatával akkor is boldogabb életet teremthetünk magunknak, függetlenül attól, hogy spirituális beállítottságúak vagyunk-e vagy sem, hiszünk-e vagy sem.

A meditációt évezredek óta, több kultúrában alkalmazzák, mivel számtalan előnye van. Mind a testünkre, mind az elménkre, mind az érzelmeinkre hatást gyakorol. A rendszeres meditáció eredményeképpen:

  • a vérnyomásunk csökken, szívverésünk lassul, nyugodtabbá válunk azáltal, hogy a légzésünkre figyelünk,
  • az elménk jobban tud működni, könnyebben tudunk koncentrálni,
  • mivel az érzelmeink tudatosítására is megtanít, ezért kevésbé reagáljuk túl a dolgokat,
  • közelebb kerülünk önmagunkhoz, könnyebben találunk megoldást a problémánkra.

A meditációt, mint fogalmat, folyamatot, valójában nem lehet elemezni, hiszen annyira összetett rendszer - ami mind lelki és testi, változásokat képes létrehozni - hogy inkább megtapasztalni kell.

Akik meditálnak, ritkábban járnak orvoshoz, kevesebb időt töltenek kórházban.
Ritkábban tapasztalható náluk szorongás, depresszió és jobb az emlékezőképességük.
A meditáció kedvezően hat az állóképességre, a kedélyállapotra és bizonyos esetekben még a környezettel való kapcsolattartást is elősegíti.
A meditáció után frissnek és erősnek érezzük magunkat. Jobban tudunk aludni, kevésbé kerülünk a stressz hatása alá.

Hogyan meditáljak? Hogyan kell meditálni?

Talán a legfontosabb: ne akard görcsösen! Adj magadnak időt, teremts egy kis csendet. Ne akarj egyből meditálni. Próbálj meg csendes és nyugodt maradni, szánj öt perc kizárólag a belső lényednek. A rendszeresség rendkívül fontos. Rendszeres gyakorlásra van szükség, rendszeres időpontban.

A meditáció azonban nem azt jelenti, hogy öt-tíz percet nyugodtan ülünk. A meditáció bizonyos erőfeszítést követel. Ezért, aki nehezen teremt belső csendet, mindenképp végezze el a fent leírt alapozó előkészületet és csak miután már sikeresen tud belső csendben létezni öt percig, azután kezdjen el meditálni. Van, akinél ez pár nap, van, akinél ez pár hét vagy hónap. Nem vagyunk egyformák épp ezért nincs „tuti” recept. Az értelemnek nyugodttá, csendessé kell válni, de ugyanakkor éberré is, hogy semmilyen zavaró gondolatot ne tudjon beengedni. Üres edénnyé kell válnunk, hogy képessé váljunk befogadni a békét, a fényt, az örömöt, a szeretetet. Ez maga a meditáció.

A meditációhoz teremts nyugodt környezetet magadnak: kapcsold ki a telefonodat, és kérd meg a körülötted lévőket, hogy ne zavarjanak. Ha úgy érzed, gyújts meg egy gyertyát, és közben fogalmazd meg, milyen szándékkal fogsz most meditálni. Meditálhatsz ülve, fekve vagy különböző (jóga) pózokban is, az a lényeg, hogy kényelmes legyen, és a gerinced végig maradjon egyenes. Hunyd be a szemed, de akár nyitva is tarthatod, tekintetedet próbáld egy ponton nyugtatni, például egy szép képen vagy egy mandalán. Feküdni nem nagyon érdemes, mert el fogsz aludni, a tapasztalat ezt mutatja. Még a „profik” is hajlamosak rá. Hallgathatsz kellemes, nyugtató zenét, a természet hangjait vagy a csendet. Gyújthatsz gyertyát vagy égethetsz füstölőt. Van, akinek az segít, hogy berendez magának otthon egy „szigetet”, ahol a meditációt végzi és ezt másra nem is használja. Általában segíthet a meditáció előtti zuhanyzás vagy egy illatos fürdő, de ez nem elengedhetetlenül fontos, hiszen sokszor nincs rá lehetőségünk.

Miután megteremtetted magad körül az ideális körülményeket, kezdd el figyelni a légzésedet. Orron át szívd be, és fújd ki. Ha túl gyorsan veszed a levegőt, összpontosíts és lélegezz lassabban! Tartsd benn a levegőt pár másodpercig, mondjuk, számolj ötig, de ha ez problémát okoz, akkor ne tedd! A be- és a kilégzés legyen folyamatos! Ha megtaláltad a megfelelő ritmust, képzeld el, hogy a levegő, amit beszívsz, végtelen nyugalmat áraszt szét benned és energiával tölt fel, a kilégzéssel pedig fokozatosan távozik minden feszültség, szorongás, minden rossz érzés. Nem baj, ha nem tudod teljesen kizárni a gondolatokat, de ne hagyd, hogy magukkal ragadjanak, csak „nézz” rájuk, majd engedd el őket, ne időzz el egyikkel sem. A meditáció nem a megfelelő időpont a megoldásukra. Az elme lecsendesítése rendkívül fontos. Az ellazuláshoz segítségül hívhatod a fantáziádat is - képzeld el, hogy a belégzéssel ragyogó fény tölti ki a testedet, vagy „gondold” magad tengerpartra, hegytetőre, vagy „nézz” naplementét, napfelkeltét, felhőket. Alakítsd ki a neked legjobban megfelelő, egyéni gyakorlatodat.

Ne csüggedj, ha eleinte nem sikerül! A teljes ellazuláshoz sok gyakorlásra van szükség, és minél több stressz ér a hétköznapok során annál nehezebb feloldani a benned rejlő feszültséget. De megéri megpróbálni. Ha rendszeresen meditálsz, napról napra több pozitív változást veszel majd észre magadon: megtanulod kezelni a félelmeket és aggodalmakat, könnyebben nézel majd szembe a problémákkal és változásokkal, nem lesz több álmatlan éjszakád, fáradt, erőtlen nappalod, megtalálod a benned rejlő békét és nyugalmat.

Keresők gyakran kérdezik, hogyan dönthetik el, hogy megfelelően meditálnak-e, vagy becsapják magukat és képzelődnek. Ez nagyon egyszerű. Ha jól meditálsz, önkéntelenül belső örömöt, belső gyönyört érzel. Ha ez történik, akkor tudod, hogy jól meditálsz. De ha szellemi feszültséget vagy háborgást érzel, akkor tudhatod, hogy az a fajta meditáció, amit végzel, nem való neked.

Ha valóban magasabb síkra jutsz, úgy érzed, hogy a tested nagyon könnyűvé válik. Ha valódi meditációban vagy, akkor kívül-belül békét kell érezned. Úgy érzed, hogy te magad is örökké való vagy, hogy az örökkévalóságnak vagy a része.

Ha csak a képzeleted játszadozik veled, akkor pár pillanatig mintha átélnéd ezt a békét, ezt a harmóniát, de aztán rögtön darabokra is zúzzák a bekúszó gondolatok. Ha meditációd eredményeként béke, Fény, szeretet és öröm jött a felszínre, abból tudhatod, hogy jól meditáltál. Ha pozitívan érzel a világ iránt, ha szeretettel tudsz nézni a világra, annak számtalan tökéletlensége ellenére, akkor tudod, hogy meditációd jó volt. Ha dinamizmus, tetterő jár át, akkor jól meditáltál.