Munkamódszerem

„Amikor még kicsik voltunk, együtt játszottunk a levélbe borult nyári fák alatt; pitypangot szedtünk a mezőn, hogy hazavigyük; egész nap rúgtuk a port az árnyas ösvényeken, dagasztottuk a sarat, élvezettel szórtuk egymásra az őszi leveleket. A kor nem aggasztott bennünket. Az évszakok rendre elhozták ajándékaikat, és nem éreztették velünk, hogy az idő nem múlik nyomtalanul felettünk. Ám a fák közben kidőltek, a mezők és a poros ösvények nyomtalanul eltűntek. És mi lassan elérkeztünk életünk deléhez. Sétálj velem egyet és beszélgessünk el az elveszett időkről, melyek oly élénken élnek emlékeinkben, melyeket szívünk mélyén őrzünk! Az élet most is szép, csak immár más világban élünk, és felismerjük egymás szemében a még mindig bennünk lakozó gyermeket, és elmosolyodunk, mert tudjuk, hogy semmi fontosat nem veszítettünk el útjaink során.”

(Pam Brown)

Munkamódszeremet tekintve az első alkalommal, amikor valaki felkeres, mindig van egy feltáró előbeszélgetés.

Ennek az a célja, hogy felmérjük: tudunk-e együtt dolgozni, tudunk-e együttműködni, nincs-e közöttünk feszülés, feszültség, antipátia, bizalmatlanság. Mert ha ezek bármelyike is fennáll, nincs is értelme tovább folytatni.

Ezt követően el szoktam magyarázni a hozzám fordulónak, hogy én hogyan és miben tudok neki segíteni, milyen módszereket, eszközöket alkalmazok. Megismertetem a relaxáció, meditáció és hipnózis közötti különbségekkel, különféle lazító technikákkal.

Ami különösen érdekes szokott sokak számára lenni, az a hipnózis. Rengeteg a tévhit körülötte, ezért mindig el szoktam mondani, hogy ez egy éber tudatállapot, mely során a tudat beszűkült, de mindenre jól emlékszik a hipnotizált, kivéve, ha a cél, pont ennek az ellenkezője. Ehhez a természetes tudatállapothoz sok tévhit kapcsolódik. Itt szeretném azt is megjegyezni, hogy soha nem az orvos, a terapeuta, a módszer, a gyógyszer gyógyít, hanem maga a páciens az, aki gyógyítja magát. Adható a világ legjobb terápiája, a legjobb gyógyszere és a legkiválóbb orvosa, ha maga a páciens lélekszinten nem akar gyógyulni.

A terápia során felszabadul a lélek, szemléletünk, önmagunkhoz és másokhoz való viszonyunk változik. Ez a mély tudatállapot segíthet elengedni a problémákat, a múltat, felderíteni gyökér okokat, és kioltani azokat, segít az önértékelési, önelfogadási, életvezetési zavarok kiküszöbölésében.

Hatékony lehet káros szenvedélyek elhagyásában kiegészítő terápiaként, eredményesen kezelhetőek vele a pszichoszomatikus betegségek, és a depresszió.

Minden lélekszinten dől el, amely aztán előbb-utóbb fizikai síkon is megjelenik, akár betegség formájában, akár másképp. Akár tudomást veszünk erről, akár nem, a természetben, a világegyetemben mindig minden egyensúlyra törekszik, s így van ez bennünk is. Amint kint, úgy bent, ahogyan fent, úgy lent.

Nincs nagy hókusz-pókusz, nincs kristálygömböm és egyebek.

A környezet, amiben dolgozom, megnyugtató, csendes, békés.

Természetesen a hozzám fordulók minden gondját-baját a teljes titoktartás övezi.

Minden eset más és más, amire nagyon figyelek, az az, hogy ne fussanak össze a hozzám fordulók, tehát mindig elegendő időt hagyok a két ügyfél között.

Amennyiben telefonon keres, és nem venném fel, akkor valószínűleg dolgozok.

Várom szeretettel, bizalommal.